Boléro

En udstilling af Anne Mette Fisker Langkjer & Oliver Starpov

 

 

Fernisering: Fredag d. 22 februar kl. 17-21.

Udstillingsperiode: 23/2 – 16/3 2019.

Åbningstider: Torsdag, fredag og lørdag kl. 14-17.

 

Scenograf Anne Mette Fisker Langkjer og koreograf/danser Oliver Starpov har til c4 projects lokaler skabt en video installation inspireret af musik- og balletværket Boléro.

Boléro af Ravel var oprindeligt skrevet som danseledsagelse. Musikværket er ét af Ravel’s mest berømte og dens repeterende melodi kombineret med en langsom opbyggelse af intensitet fra orkestret, har en genkendelig, hypnotiserende og trance-lignende kvalitet over sig. Boléro blev kommissioneret og derefter koreograferet til ballerinaen Ida Rubenstein i 1928 med premiere på operaen i Paris, men blev for alvor verdenskendt, da Maurice Béjart koreograferede den til danseren Duška Sifnios i 1960. Jorge Donn var den første mandlige danser til at danse hovedpartiet i 1979, og endte med at blive den mest kendte i denne rolle. Det fascinerende ved Béjart’s Boléro er at denne koreografi både er blevet danset af mænd og kvinder, som en af de få roller i ballet-verdenen.

Dansen i installationen ‘Boléro’ er inspireret af nemlig dét, en ren forførelse uden nødvendigvis noget køn. Én central figur der i sit udtryk veksler mellem mand og kvinde, menneske og dyr, og som danser ligeså meget for sig selv som for beskueren. En manende og trance-lignende dans, der er rytmisk og cyklisk af karakter, mens bevægelser markerer toner i den oprindelige musik i et lydløst rum. Et rum der udefra gaden virker dragende og pulserende, og en dans der forfører, blomstrer og derefter går i sig selv igen. Det er kun i nogle øjeblikke, at figuren inviterer beskueren til at kigge, mens man andre gange er i tvivl om man overskrider intimssfæren. c4 projects store vindue giver passerende mulighed for at blive voyeurs til denne intime optræden, enten oplevet tæt på inde i rummene eller som en art peep-show ude fra gaden.

Skaberne bag værket, Oliver Starpov og Anne Mette Fisker Langkjer, kommer begge fra teaterverdenen og er vant til at producere og fremføre forestillinger til store scener. Afstanden fra publikum til scene er som regel markant større, og virkemidlerne og fortællingen er tit også forstørrede. Derfor er det interessant at bruge disse arbejdsmetoder i et lille, intimt lokale som c4 projects.

 

Skabt af: Anne Mette Fisker Langkjer & Oliver Starpov

Filmet og assisteret af: Vanetha Thiva Brodersen

Miniature-byg: Casper Sloth

Lyddesign: Kristian Hverring

 

c4 projects har udarbejdet et nyt to-årigt program: Intimitetsprogrammet 2019/2020. Med fjorten udstillinger ønsker c4 projects at styrke sin profil med et ambitiøst og mere internationalt orienteret program. Intimitetsprogrammet vil undersøge det mentalt intime og kropsligt udfordrende, det private, troens rum og seksualitet, og vil igennem fordybelsen i emnet intimiteter behandle og nuancere eksistensvilkår i samtiden.

Foråret 2019 vil byde på udstillinger der udforsker den perception og det nærvær, som c4 projects’ interiør indbyder til. Boléro er den anden udstilling i rækken og er kurateret af Camilla Reyman.

Intimitetsprogrammet 2019/2020 er støttet af Statens Kunstfond, Københavns Kommunes Billedkunstudvalg, Det Obelske Familiefond og Beckett Fonden.