Michael Würtz Overbeck

Fernisering fredag d. 18. april 2014 kl. 17-21
Finissage fredag d. 2. maj 2014 kl. 17-21

Udstillingsperiode: 18. april – 4. maj 2014
Åbningstider: torsdag-fredag kl 15-18, lørdag-søndag kl 14-17

Med soloudstillingen THE DEATH OF A SIGNIFICANT OTHER har Michael Würtz Overbeck lavet en personlig og spirituel udstilling, der gennem totalinstallation reflekterer over døden og det tomrum, den pårørende efterfølgende står tilbage med og må prøve at kapere, og hvordan et behov for at skabe mening opstår, for at nå frem til en forståelse
af tabet af den anden.

I 2010 mistede Michael Würtz Overbeck en meget nær ven gennem 10 år. Udstillingen THE DEATH OF A SIGNIFICANT OTHER tager afsæt i dette personlige tab og de efterfølgende processer vennens død satte i gang. En række processer, der på den ene side er dybt personlige, men som på samme tid peger på det alment universelle.

I værket WE THOUGHT WE WOULD BE FOREVER YOUNG BUT THEN YOU DIED peger Michael Würtz Overbeck på ungdommens naivitet og tro på livet, som får en brat ende i erkendelsen af livets konsekvens – døden. Mennesker dør fra én, og i tabet af den anden må man finde ind til erkendelsen af, at man er alene tilbage med livet og at livet uanfægtet fortsætter uden den anden. Alt, der er tilbage af den anden, er et tomrum i ens sind – et hul i virkeligheden – en eksistens ophørt med at eksistere.

Et tab, der på mange måder rejser en lang række spørgsmål, hvortil der måske ikke forelægger nogle klare svar. Eller også forekommer svarene for mangfoldige og selvmodsigende.

I værket THE PHENOMENON WE EXPERIENCED THE LAST DAY WE SPENT TOGETHER, reflekteres der over den efterladtes behov, for at forstå dette tab af den anden. Et behov, der kaster den efterladte ud i en afsøgning efter spor og tegn i situationer, der er oplevet sammen med den afdøde, hvor betydningsfragmenter stykkes sammen igen og igen i håbet om at finde en mening, der kan
retfærdiggøre det skete. En afsøgning, hvis mål måske er at acceptere, at den afdøde er for evigt borte. Dette manifesterer sig i en genskabelse af et fænomen, Michael Würts Overbeck oplevede sammen med sin ven den sidste dag de tilbragte sammen inden vennens død. Et fænomen, der betydningsmæssigt har skiftet karakter fra det oprindeligt oplevedes banalitet, som i erindringen og efterrationaliseringens søgen efter svar forekommer som et spirituelt forstærket tegn.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond

///

Michael Würtz Overbeck (1982) bor og arbejder i København og er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi 2005-2010.

Han er blandt andet blevet præmieret i 2014 for hans soloudstilling In the interim of being and the void på MOHS Exhibit af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst og modtog i 2012 publikumsprisen på udstillingen SPRING12 i det daværende Aarhus Kunstbygning for installationsværket Deconstructing Reality.

Michael Würtz Overbeck er medstifter af det kunsterdrevne udstillingsrum og atelierfællesskab OK Corral i Carlsbergsbyen i København.

016 Michael Würtz Overbeck The phenomenon we experienced the last day we spent together 2014 Foto Michael Würtz Overbeck 15 Michael Würtz Overbeck The death of a significant other (installation view) 2014 Foto Michael Würtz Overbeck 014 Michael Würtz Overbeck We thought we would be forever young but then you died 2014 Foto Michael Würtz Overbeck 012 Michael Würtz Overbeck The death of a significant other (installation view) 2014 Foto Michael Würtz Overbeck 011 Michael Würtz Overbeck The death of a significant other (installation view) 2014 Foto Michael Würtz Overbeck 03 Michael Würtz Overbeck The death of a significant other (installation view) 2014 Foto Michael Würtz Overbeck