Undead Breath
af Anna Samsøe

Fernisering: Fredag 18. August kl. 17 – 21
Udstillingsperiode: 19. august – 3. september
Åbningstider: Torsdag – søndag kl 15-18

På udstillingen Undead Breath i c4 projects præsenteres en keramisk lydinstallation, som tager udgangspunkt i en 4000 år gammel sang fra Rig Veda. Anna Samsøe har en stor interesse for psykoakustik og lydteori og i sin kunstneriske praksis behandler hun ofte lyd som tema.

Anna Samsøe er særligt interesseret i at etablere lydlige, skulpturelle og performative forbindelser i arbejdet med genstande og materialer, der ikke tilhører den fysisk funderede verden.

Udstillingen deltager i Cph Art Week 2017 Sound & Vision og er støttet af STATENS KUNSTFOND.


Jeg ligger i min seng, strækker mine ben, men mine ben er forandret og slanger sig ned langs kanten som en reptil hale. Derefter åbner sig et helt nyt univers. Mine øjenlåg er tørre som sten og jeg ser ud gennem en sprække. Alt er anderledes gulligt.

Jeg åbner munden for at råbe, men kun en hvid støj kommer ud. Jeg råber højere, men lydniveauet stiger ikke. Lyden der kommer ud er også underlig. Først som en døv der synger – krampende uregerlige lyde. Men efter lidt tid da jeg prøver at slappe af ændrer lyden sig til en tør støj og støjen tager langsomt form til en lille piges barne-hvisken. Det føles først som om noget andet har bosat sig i mig men der er noget genkendeligt ved stemmen. Den lille pige er mig.
Lydende bliver systematiseret – med vekslende over- og undertryk fra de luftsvingninger der lyder dybt fra min hals. Og langsomt udvikler hvisken sig til en mere melodisk stille sang.

Sangen er uskyldig men tung; lange komplicerede strofer af ord jeg aldrig har hørt før og ikke forstår. Den gentager sig om og om igen. Jeg har ingen kontrol over min vokal. Med jævne mellemrum falder jeg tilbage i en panisk angst for at det er en slags eksorcisme. Der går længere mellem anfaldende. Hvert enkelt ord folder sig ud som en fraktal. Det er hverken dansk, engelsk, tysk, eller som noget sprog jeg har hørt før.
Men jeg begynder at forstå hvad sangen handler om.

Sangen lærer mig om ånden, min ånde. Den forklarer mig hvordan min Ånd og min ånde er samme væsen. Den lærer mig om hvordan min ånde har boet i mange legemer og stammer fra en boble der steg fra Atlanterhavets bund i år 1330 f.v.t.


Uddrag fra udstillingstekst af Anna Samsøe.

annasamsoee.com

English:

Opening: Friday 18 August 5-9 pm
Udstillingsperiode: 19 August – 3 September
Åbningstider: Thursday, Saturday and Sunday 3-6 pm

The exhibition Undead Breath in c4 projects presents a ceramic sound-installation with a 4000 year old song as its point of departure. Anna Samsøes artistic practice has often revolved around sound. With a keen interest for psychoacoustics and sound theory she works with the intention of creating acoustic and performative connections in the work with objects and materials not belonging to the established physical reality.

The Exhibition is part of Cph Art Week and supported by Danish Arts Foundation.

annasamsoee.com

Fotos fra udstillingen af Thomas Appel: